bynight

Verdens grønneste sinkverk

Hardanger er mer enn bugnende frukttrær og Trolltunga. I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres.

– Boliden har lagt 850 millioner euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda. Novaform er med på laget og har tatt en skikkelig bit av det industrielle hardangereplet, smiler leder av Novaforms Odda-kontor, Espen Tokheim.

Ny storhetstid for Odda

Tilgangen på billig vannkraft har gitt svært gode vekstvilkår for energikrevende industri, noe som har gjort Odda til en av landets ledende industribygder. Sinkverket i Odda ble etablert i 1924 og feirer i år altså sitt hundreårsjubileum. Bolidens relasjon til Odda ble etablert allerede i 1945, da de fikk en avtale om leveranser av sinkkontrast (malm). I 1960 kom de inn som medeier og i 2004 ble de eneste eier. I dag er selskapet den nest største produsenten av sink i Europa. Industrigiganten er nå i gang med å utvide smelteverket i Odda. Prosjektet er én av de største investeringene i selskapets historie.
– På mange måter opplever nå Odda en ny storhetstid. Boliden-prosjektet er det største industriprosjektet på Fastlands-Norge på mange år. Kapasiteten til sinkverket skal nesten dobles fra 200.000 tonn sink i året til 350.000 tonn, samtidig som sinkverket skal bli det grønneste og mest bærekraftige i verden, forteller Tokheim.

Mange og varierte roller

For å øke kapasiteten bygges det en tilnærmet ny fabrikk ved siden av dagens fabrikk, samtidig som normal produksjon opprettholdes. Prosjektet er både krevende og omfattende, og samlet er det nå rundt 1200 gjestearbeidere som bor og jobber i Odda. 
– Novaform har ti medarbeidere som i forskjellige leder- og koordinatorroller jobber for Boliden i prosjektet. I tillegg har vi to som er involvert i byggingen av to nye fjellhaller. Samlet har vi med andre ord 12 medarbeidere som er involvert i ulike prosjekter for Boliden. 

De konkrete rollene som Novaform er involvert i, er både konstruksjonsleder, byggeleder, områdekoordinatorer, sikkerhetskoordinator og kontraktseiere, for å nevne noen av rollene.
– Boliden-prosjektet er ikke bare Fastlands-Norges største prosjekt, det er også Novaforms største i antall involverte medarbeidere. 


Lederen for Odda-kontoret, forteller at de normalt teller åtte medarbeidere, men at de for å bemanne prosjektet, har hentet inn både kompetanse og kapasitet fra flere av Novaforms andre kontorer i regionen. 
– Boliden har selv en stor prosjektorganisasjon, men vi besitter sentrale roller i prosjektet og som eksterne konsulenter inngår vi i Bolidens team og har kontorsted på fabrikken, forteller Tokheim, som legger til at prosjektet ferdigstilles i løpet av året. 

Bred portefølje

Novaforms Odda-kontor så dagens lys bare én måned etter at Norge ble stengt ned av korona. Like etterpå fikk kontoret tildelt jobb som byggeleder på fjellhall 21 & 22 hos Boliden. Jobben med å finne kontorfasiliteter og rekrutteringen av nye medarbeidere ble dermed raskt igangsatt. 


– Vi har hatt en fin utvikling og sitter nå i nyoppussede lokaler midt i Odda sentrum, og har satt sammen et svært kompetent team av medarbeidere med bred erfaring. Vi har mange spennende kunder og en bred portefølje av prosjekter, blant annet for Statnett og Ullensvang kommune. Så vi skal være godt rigget for fremtiden og ser for oss en lys fremtid for Novaform både i Odda og resten av Hardanger, forteller Tokheim.